Антикорупционната комисия КПКОНПИ загуби на първа инстанция делото за конфискация на 1 066

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ загуби на първа инстанция делото за конфискация на 1 066
Коментари Харесай

КПКОНПИ загуби на първа инстанция делото за конфискация на 1 066 268 лева срещу ген. Киров

Антикорупционната комисия КПКОНПИ загуби на първа инстанция делото за конфискация на 1 066 268 лв. срещу бившия началник на Националната разследваща работа военачалник Кирчо Киров, заяви сайтът bird.bg. 

 

В решението на Софийския градски съд, с което и " Сега " се срещна, се споделя, че не е открито противоречие сред чистия приход на Киров и цената на цялото му имуществото. " При този резултат липсва доста противоречие сред имуществото и чистия приход, който да надвишава 150 000 лв. за проверявания интервал и представляващ причина за лишаване, заради което се обосновава извод предявените искове да са напълно неоснователни, без да е належащо да се обяснява легален или не е произходът на средствата ", написа съдия Маргарита Апостолова. Нейното решение не е дефинитивно и КПКОНПИ може да го нападна пред Софийския апелативен съд.

 

Гражданското дело за конфискация против Киров потегли, откакто той беше упрекнат за длъжностно заграбване. Самото наказателно дело към този момент 5 години виси пред Върховния касационен съд. Държавното обвиняване твърди, че Киров е присвоил 4.7 милиона лв. от бюджета на службата, съставяйки близо 1000 публични финансови документа, за да бъдат употребявани за доказване на несъществуващи служебни разноски за специфични интервенции на разузнаването.

 

Първата присъда по това дело пристигна през 2015 година, когато военният съд го осъди на 10 години затвор. Втората инстанция удостовери присъдата, само че Върховният касационен съд върна делото на Военно-апелативния съд поради позволени процесуални неточности, които са уязвили правото на отбрана на подсъдимия. Друг състав на Военно-апелативния съд още веднъж удостовери 10-годишната присъда. И делото още веднъж стигна до висшия съд.

 

Срещу Киров има и второ идентично дело за това, че сред 2007 и 2011 година в съучастничество със собствен някогашен зависещ е присвоил от Национална разузнавателна служба евро и долари за над 5 милиона лв.. За негов съизвършител е посочен полковникът от запаса и някогашен чиновник на Национална разузнавателна служба Димитър Лидарев, който бе наказан на 3 години условно с 5 години изпитателен период.

 

През февруари 2018 г. Киров бе наказан и на две години условно за оповестяване на държавна загадка. Става дума за изявление, обещано от шефа на Национална разузнавателна служба през 2014 година, в което той описа по какъв начин български водач е бил избавен от смъртно наказване в Иран.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР